Alle Hader Os | Status på to hold fra Superligaen i Champions League kvalifikationen
666
post-template-default,single,single-post,postid-666,single-format-standard,qode-social-login-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Status på to hold fra Superligaen i Champions League kvalifikationen

I BOKSEN: Vi er nu halvvejs henne i de to europæiske gruppespil, og Danmark har indtil videre været det 11. bedste land i Europa, hvis man kun tager denne sæson. Endnu et godt dansk år gør, at Danmark igen rykker op på ranglisten, og pt er i den top 15, som giver både nummer et og to adgang til Champions League kvalifikationen.

Lad os lige slå fast med det samme. De resultater der kommer i Europa lige nu, har først betydning for næste Superliga sæson. Altså sæsonen 2019/2020. Årets europæiske pladser er faste, og dem kan vi da lige tage:

Nummer 1: Champions League 2. kvalifikationsrunde mester-forløb
Nummer 2: Europa League 2. kvalifikationsrunde
Nummer 3: Europa League 1. kvalifikationsrunde
Landspokalvinderen: Europa League 3. kvalifikationsrunde

Den europæiske landskoefficientrangliste er udregnet efter hvordan klubberne klarer sig europæisk de sidste fem år. Danmarks forholdsvis dårlige 2013/2014 år forsvinder nu, og bliver erstattet af dette års, som allerede har kastet en del flere point af sig end den sæson der nu forsvinder. At avancere højere op i tabellen kan godt glemmes i år, så det handler udelukkende om, at holde to af de fire lande der er bag os på afstand. De lande det drejer sig om er Grækenland, Schweiz, Kroatien og Tjekkiet. Overhaler kun to af de fire lande her Danmark, ja så står den på Champions League kvalifikation til nummer et og to i Superligaen i 2019/2020, samt at nummer fire nu også kommer i Europa League.

Nummer 17: Tjekkiet (3 ud af 5 hold tilbage)

Fem sejre er Tjekkiet efter Danmark. Det selvfølgelig medregnet, at Danmark ikke får flere point. Det virker ikke helt realistisk, at det kommer til at ske, men selvfølgelig er det en mulighed der skal overvejes. Victoria Plzen har et point i Champions League og Jablonec har kun to i deres Europa League gruppe. Derfor ligner det ikke to hold, der kommer til at få så mange flere point. Slavia Prag har seks, og selv hvis de går videre, så tror jeg ikke de får skovlet nok sammen til at gå forbi Danmark.

Nummer 16: Kroatien (1 ud af 4 hold tilbage)

Har kun Dinamo Zagreb tilbage, men de gør det til gengæld også godt. Ni point efter tre kampe i deres Europa League gruppe gør, at selvom de er et godt stykke efter Danmark godt kan nå at indhente os. Kroatien er fire sejre efter Danmark (jævnført at Danmark selvfølgelig ikke får flere point). Det virker ikke realistisk, at Danmark ikke får flere point i år, men skulle det scenarie sker, så virker en overhaling af Kroatien realistisk, da Zagreb meget vel går videre fra gruppespillet.

Nummer 15: Schweiz (2 ud af 5 hold tilbage)

FC Zürich har scoret ni ud af ni mulige point i deres gruppe, og ligner dermed et hold der går videre. Værre ser det ud for Young Boys i Champions League, der kun har ét point der. Dog kun med ét enkelt point op til tredjepladsen, som vil give adgang til Europa League. Schweiz sejre skal divideres med fem og ikke fire (grundet de har fem hold med, og Danmark har fire). Antager vi, at Danmark ikke får flere point, er Schweiz derfor kun en sejr og uafgjort efter Danmark. Og med et Zürich hold der i den grad ligner et hold der tager flere point, må vi antage, at selv hvis Young Boys ikke får flere point i Champions League, så bør Zürich kunne klare det selv.

Nummer 14: Grækenland (3 ud af 5 hold tilbage).

Mens der ved de andre lande er noget håb for, at de ikke går forbi Danmark, så kan jeg slet ikke se det med Grækenland. De er en enkelt sejr efter Danmark, og med tre hold tilbage, så har de potentielt tolv kampe tilbage her i gruppespillet til at få det. Deres tilbageværende hold er AEK Athen, PAOK FC og Olympiakos.

Konklusion: Jeg kan slet ikke forestille mig, at Schweiz og Grækenland ikke kommer til at gå forbi Danmark. Det vil gøre, at Danmark ender som nummer 15, hvilket er målet. Mere spændene bliver det, hvordan Kroatien og Tjekkiet klarer den. Det bliver tæt til det allersidste, hvordan det kommer til at ende.

Er Champions League via ikke-mester kvalifikationen overhoved mulig?

Lad os antage, at Danmark ender nummer 15 efter denne sæson, og derfor giver anden pladsen så nu Champions League. Hvor realistisk er det så overhoved at komme igennem til Champions League via denne? Og det er ikke bare svært, ja nærmest hamrende umuligt. Dog, bliver Europa League meget nemmere.

Vi siger at Brøndby bliver nummer to i ligaen. Her starter vi så i anden kvalifikationsrunde. Her vil Brøndby være useedet i alle tre runder før gruppespillet. Havde det for eksempel været i år, så havde vores mulige modstandere i anden runde været FC Basel og Ajax, i tredje Benfica, PAOK og Dynamo Kiev også til sidst i fjerde redbulløstrig, PSV Eindhoven, AEK Athen og Dinamo Zagreb. Jaja, at Brøndby på en god dag kunne slå et af disse hold er mulige, men se det ske i tre runder i træk, det kan jeg simpelthen slet ikke forestille mig.

Men så er Champions League ikke-mester kvalifikationen vel lige gyldig? Nej, for den giver en lang lettere vej til Europa League gruppespillet. Skulle vi ryge ud i anden kvalifikationsrunde til Champions League, vil vi ryge over i Europa League tredje kvalifikationsrunde og få en chance til mere der. Altså lige meget hvad, vil vi få to chancer.
Endnu mere interessant er, at skulle vi komme videre fra anden kvalifikationsrunde til Champions League, så er vi sikret et gruppespil. Ryger man ud i tredje kvalifikationsrunde her, så skal man nemlig ikke i fjerde kvalifikationsrunde til Europa League. Man ryger DIREKTE i gruppespillet. Samme scenarie gør sig naturligvis også gældende, hvis man ryger ud i fjerde kval runde til Champions League. Det er altså en markant fordel. Det er i øvrigt kun i ikke-mester forløbet, at Champions League taberne i tredje runde kommer i Europa League. I mester-forløbet vil man blive overført til fjerde kvalifikationsrunde til Europa League.

Og selvom sølv i næste Superligasæson måske virker langt væk, så kan vi glædes over, at fjerde pladsen nu også vil give Europa League kvalifikation.