Alle Hader Os | Nytårspanelet 2018
727
post-template-default,single,single-post,postid-727,single-format-standard,qode-social-login-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Nytårspanelet 2018

SYDSIDEN: 2018 blev året hvor AHO fik sin genfødsel. Det blev også året hvor Brøndby satte et mesterskab over styr og tog sin første pokal i 10 år. Det blev året hvor Ebbe Sand annoncerede sin hjemkost og det blev året hvor resten af Danmark fik en påmindelse om hvilken sovende kæmpe der huserer på Vestegnen.

Nytår er både traditionernes tid og tiden til at prøve nye ting. Derfor forsøger vi os med et nyt koncept her på AHO: Panelet. Vi vil med jævne mellemrum invitere en håndfuld markante skikkelser fra Brøndbys fanscene til at komme med deres input på hændelser i og omkring Brøndby. Første udgave vil fokusere på at runde 2018 af og kigge frem mod 2019. Gæsterne i panelet er:

Lasse Bauer er afgående fankoordinator og har stået på tribunen og sidelinjen i del år efterhånden. En mand med både visioner for Brøndby og holdninger til fodbold og fankultur. Vi siger tak for indsatsen og byder velkommen i panelet.

Genie er tidligere capo på Sydsiden og stiller stadig op fra tid til anden når det kræves. En mand der gennem mange år helt centralt på stemningstribunen har gjort sig mange tanker om fankultur i Brøndby.

Nanna Møller Karlsen, vært på BrøndbyLyd, skribent på Bold.dk og 3point. Hun har om nogen været med til at kvalificere og stille rammerne for den intelligente debat om Brøndby, sportsligt såvel som på tribunen.

Hvad er din største oplevelse med Brøndby i 2018?

Genie: Pokalfinalen og forløsningen oven på finalen i 2017. Endnu engang en super opvarmning hvor Vestegnen satte centrum mat med gule og blå farver, fed march, fantastisk dag på tribunen og en lettelse at se pokalen blive hævet til sidst.

Lasse Bauer: Ja, at vi langt om længe endelig fik den pokal. Hele den dag gik op i en højere enhed og jeg troede ikke, at det var muligt at samle så mange fodboldfans i Danmark. Hele dagen var fuldstændig vanvittig. Rådhuspladsen viste sig at være for lille, og alle sidegader, pladser og barer var fyldt med Brøndbyfans. Der blev i den grad bygget på, hvad vi i fællesskab kan præstere. Jeg tror den dag vil stå klart for mig i de næste mange år for, hvad der er muligt at præstere, hvis klub og fans samarbejder tæt for det fælles bedste. Virkelig vildt.

Nanna Møller Karlsen: Der har været mange store oplevelser og pokalmarchen inden finalen mod Silkeborg var en magtdemonstration på fanscenen i dansk fodbold og var noget, jeg aldrig vil glemme. Selvfølgelig kombineret med at første titel i 10 år kom hjem. Den sene 2-1-sejr mod FCK var vild og det var 3-2-comebacket i Herning også. Men faktisk vil jeg også fremhæve fremmødet i Randers en mandag aften i sommerferien i sæsonens første kamp. 2.000 Brøndby-fans efter den største skuffelse. Det var rørende at opleve den reaktion, synes jeg.

Din største skuffelse?

LB: Ja, den giver vel lidt sig selv. Horsens var lidt atypisk, da jeg var på arbejde, så skuffelsen ramte først lang tid senere. Der er ikke så meget at sige, som andre ikke også kan sige. Jeg skyndte mig hjem, købte en flybillet ud af landet, og spurgte om fri senere – skulle væk. På en skarp andenplads er klart det kollaps vores tilskuertal fik i efteråret. Det er klart alt eksploderede i foråret, og er ikke et referencepunkt. Men jeg synes virkelig sidste halvdel af efteråret er skuffende. Kan man være med til festen, så kan man også være der i hårdere tider.

NMK: Intet kommer op på siden af kampen i Horsens. Det er faktisk stadig svært for mig at sætte ord på og det tror jeg egentlig er den bedst mulige måde at beskrive skuffelsen på. Det er nok ikke hundrede procent bearbejdet endnu. Men det var også en skuffelse, da vi i efteråret kun var 8.500 mod Hobro. Med 12.000 solgte sæsonkort må det bare ikke ske uanset hvad der findes af undskyldninger.

G: Som de andre siger, at vi satte en 0-2 føring overstyr i Horsens. Tror der var flere spillere der lige der fandt ud af hvor stort presset kan blive i et lille land som Danmark. Og så er jeg også skuffet over at vi har solgt flere sæsonkort end der kommer på folk stadion. Jeg tror nogen har glemt hvad ordet ‘engageret’ egentlig betyder.

Hvad lærte du om Brøndbys fanscene i 2018?

LB: At der ligger et kæmpe uforløst potentiale og ulmer under overfladen. Vi er ofte meget selvglade at høre på som Brøndby-fans, når vi snakker om vores måde at gå til fodbold på. Men det var tydeligt for enhver at se, hvad potentialet er herude. Ellers kig på ligaen. Tilskuertal, seertal og læsertal steg med Brøndbys succes i foråret overfor hele ligaen. Det viser hvilken betydning klubben og fansene har for dansk fodbold. Både når der er gode historier, og når der er dårlige historier. Engang for alle blev betydningen for ligaen bevist og det potentiale vi har.

NMK: Jeg lærte, at vi sammen kan noget, ingen andre kan i Danmark. Vi kan mobilisere nogle kræfter, som er vanvittige. Sæt dig ned og se højdepunkter fra pokalfinalen og se den gule væg, der er i baggrunden. Det er virkelig vildt. Jeg får stadig kuldegysninger. Og det gør jeg også, når jeg tænker tilbage på historierne om Felix, Elvis, Piet, Hjalte og så videre. Det er vores fællesskab, det der!

G: Som Nanna og Lasse lærte jeg at vi stadig har et kæmpe fælleskab her i Brøndby. Brøndby IF`s fanskare er lige så stor som den altid har været. Men mange byder først rigtig ind når det går rigtig godt. Den gamle lære holder stadigvæk; sejre trækker folk på stadion, selvfølgelig. Næste lærdom må være at bryde koden til hvordan man gør det når det ikke går så godt igen. Jeg lærte også at vi mangler et lille nøk for at være med i den europæiske tifo-top igen. Og så lærte jeg denne lille sang som jeg håber bliver et stort hit i foråret:

Lige siden jeg var lille

Til jeg er i min kiste

Vil jeg – stå her med dig

Sammen – sammen for evigt for evigt min ven

For jeg elsker hvert sekund

Du får tiden til at gå – gå i stå

Brøndby IF de gule og blå

Syng med mig min ven

For det gode skal sejre igen

Hvad er dine håb og ønsker for scenen i 2019?

LB: Den splittelse vi har set ulme under overfladen, den håber jeg vi kan overkomme. Der er flere hundrede tusinde Brøndbyfans, og vi skal simpelthen være bedre til at acceptere hinandens måder at gå til fodbold på. Vi har desværre set for mange eksempler på manglende accept eller forståelse os fans i mellem. Det må vi kunne gøre bedre. Om man er ked af det over et smidt mesterskab eller man vil hylde en træner, så skal vi være bedre til at acceptere forskellene.

G: Mine håb for tribunen i det nye år. Jeg håber at flere vil lave deres egne flag og tage med og så håber jeg at er det nogen der tager Alpha’s opfordring til sig og danner nogen flere grupper. Jeg håber også at Brøndby Support som er en ret stor støtte forening antal medlemmer taget i betragtning vil stå sammen på Sydsiden og vise hvorfor de er der.

NMK: Jeg håber, at vi vil blive ved med at udvikle os selv. Vi har en fantastisk fanscene i Brøndby, men der er også plads til forbedring. Byd ind, duk op, giv noget af dig selv. Hvis alle på tribunen gør det, så vil der i hvert fald ikke være en finger at sætte på den indsats og så må det være op til spillerne på banen at udnytte de ekstra procenter, det giver dem.

Noget du vil sige til slut?

LB: Det har været en fornøjelse at være SLO i Brøndby IF de sidste år, så mange tak for samarbejdet. Jeg håber i vil bakke teamet op i de kommende år, også når der er udfordringer. En SLO er ofte meget udsat, så send dem lige en venlig tanke i ny og næ.

G: Jeg vil gerne stille et åbent spørgsmål til alle der kommer på stadion.

Hvordan får vi flere på stadion i 2019? Hvis vi skal rykke det sidste stykke for at nå næste mål, så skal vi have flere på stadion. Både så der kommer flere penge i kassen, men mest så vi kan være flere til at ligge pres på modstanderne og dommerne som vi har kunne se her i efteråret, så er der brug for det

NMK: Jeg vil faktisk bare sige tak for i år. Tak til alle de skønne blågule mennesker, jeg har mødt på diverse stadions i Danmark i løbet af året og for hyggelige stunder på hjemmebane, samt i Beograd og i Genk. Jeg glæder mig til mange flere gode tider i 2019. Godt nytår!