Alle Hader Os | Kampen om to klubber i CL og den nye europæiske klubturnering
722
post-template-default,single,single-post,postid-722,single-format-standard,qode-social-login-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Kampen om to klubber i CL og den nye europæiske klubturnering

2018 lakker mod enden, og det er tid til at se tilbage på Europa Cup 2018 året. Hvor er vi i forhold til top 15 og to danske hold i Champions League kvalifikationen, og hvad er det nu med den der nye europæiske klubturnering UEFA har lanceret?

Der er lagt op til en sand gyser om Danmark fra næste Superliga-sæson skal spille om to pladser i Champions League kvalifikationen. Danmark er pt. nummer 14 på UEFA’s koefficientrangliste over de seneste fem år. Det er den liste der afgør hvor mange pladser hvert enkelt land får i europæisk fodbold. Danmark skal slutte i top 15 for at det lykkedes, og det er meget usikkert om det kommer til at ske.

Danmark har jo som bekendt ikke flere hold med i årets Europa Cup, og med hele tre lande der stadig kan overhale os, så bliver det yderst spændene at følge med i. Lad os lige gennemgå helt specifikt hvilke pladser det er vi får, hvis Danmark holder sig i top 15:

Nummer 1: Anden kvalifikationsrunde til Champions League (mester-forløb)
Nummer 2: Anden kvalifikationsrunde til Champions League (ikke-mester forløb)
Nummer 3: Anden kvalifikationsrunde til Europa League (ikke-mester forløb)
Nummer 4: Anden kvalifikationsrunde til Europa League (ikke-mester forløb)
Vinderen af Landspokalturneringen: Tredje kvalifikationsrunde til Europa League (ikke-mester forløb)

Vigtigt er det også at notere sig, at det er de europæiske pladser i Superliga 2019/2020 vi kæmper om. Dette års pladser kan ikke ændres. De tre lande der kan indhente os er Schweiz, Tjekkiet og Kroatien. Lad os se på dem en ad gangen. Husk, vi kan godt tåle at blive overhalet af et enkelt land, men hvis to går forbi Danmark, så mister vi den ekstra europæiske plads.

Schweiz: En uafgjort efter. Et hold tilbage – FC Zürich

Ja, meget simpelt regnestykke. FC Zürich skal blot bruge en uafgjort i deres to opgør mod Napoli, så er de forbi os.

Tjekkiet: En uafgjort efter. To hold tilbage – Slavia Prag og Viktoria Plzeň.

Det virker yderst urealistisk at Tjekkiet ikke kommer forbi Danmark. Blot en uafgjort skal enten Viktoria Plzeň eller Slavia Prag sørge for at få, Viktoria Plzeň møder Dinamo Zagreb og Slavia møde Genk.

Kroatien: En sejr og en uafgjort efter. Et hold tilbage – Dinamo Zagreb.

Den kvikke læser har nok opfanget, at vi ikke både kan holde Tjekkiet og Kroatien bag os, når de møder hinanden. Og eftersom jeg tror det er tæt på urealistisk at de to tjekkiske hold ikke hiver en uafgjort hjem i fire forsøg (begge klubber har jo en kamp ude og hjemme), så skal vi nok bare håbe, at Viktoria Plzeň klarer Dinamo. Så går Tjekkiet selvfølgelig forbi os, men så må vi håbe at Napoli vinder begge opgør mod FC Zürich. At de kan det, er jo heller ikke komplet urealistisk. Ved dette scenarie slutter Danmark som nummer 15.

Europa League starter op igen 14. februar.

Den nye europæiske klubturnering – Europa League 2

Jeg har fået en del henvendelser angående den nye europæiske klubturnering. UEFA har her i december fremlagt strukturen og reglerne for den nye europæiske turnering, som indtil videre har fået navnet Europa League 2. Men hvad går det egentlig ud på?

Turneringen er egentlig meget lig det vi kender fra europæiske turneringer. Klubberne skal kvalificere sig via en kvalifikationsturnering, og klubberne kvalificerer sig via deres nationale ligaer. Turneringen starter i 2021, og vil senere hen ændre navn fra Europa League 2.

Der er fire kvalifikationsrunder, og i gruppespillet vil der være 32 hold. 22 klubber vil kvalificere sig via den separate kvalifikation, mens 10 klubber vil blive overført fra Europa Leagues fjerde kvalifikationsrunde. Dem der røg ud der naturligvis. En mere detaljeret oversigt over kvalifikationsformen vil komme når vi kommer tættere på turneringen, for der er godt nok et stykke til 2021 endnu.

Og lyder det ikke alt som meget godt? En ny europæisk turnering, vil vel give flere muligheder for at Brøndby indtræder i et. Men det er en sandhed med modifikationer. Europa Leagues gruppespil falder nemlig drastisk. Nu er der 48 hold i turneringen, og det falder til 32. Altså et fald på 16 klubber. Derfor vil den nye turnering reelt kun give 16 nye europæiske pladser, og gøre det endnu svære for hold at kvalificere sig til Europa League. Dermed får UEFA udryddet den meget udskældte 1/16-finale, samt gjort turneringen mere eksklusiv, da der hvert år sniger sig hold med, som absolut ikke har formatet til Europa League. Turneringen vil nu forgå ligesom Champions League setuppet med de to puljevindere går videre til ottendedelsfinalerne. Derudover vil tre’erne i grupperne blive overført til Europa League 2 – som vi kender det fra Champions League tre’erne.

At turneringen bliver til noget er vedtaget, men selve turneringsformatet er ikke helt godkendt. Vi følger med.