Alle Hader Os | Fire kampe i Bundesligaen på en weekend
671
post-template-default,single,single-post,postid-671,single-format-standard,qode-social-login-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Fire kampe i Bundesligaen på en weekend

GROUNDHOPPING: Groundhopping er en disciplin der kort sagt går ud på at se fodboldkampe på så mange forskellige stadions som overhovedet muligt. Dagens skribent formåede 4 Bundesligakampe på en weekend.

Destinationen og målet var klart. Fire kampe i den bedste tyske række fra fredag klokken 20.30 til søndag 13.30. Flyver til Frankfurt også lejet bil herfra på den tyske motorvej. En stor og fed oplevelse, så jeg her vil gå i sømmene.

Fredag

20.30: SC Freiburg – Borussia Mönchengladbach  

Det 24.000 tilskuere store Schwarzwald-Stadion i Freiburg var fyldt fuldstændig til bristepunktet, da det daværende tophold Gladbach var forbi. Med en plads på øvre langside ned mod Gladbach enden, var der store forventninger til begge holds fans. Gladbach har jeg set en gang før på hjemmebane, og det var imponerende. Freiburg var for mig en mere ukendt scene, så da Nils Petersen efter kun et minut bringer Freiburg foran med 1-0, stiger mine forventninger til det hele. Foran mod rækkens tophold, fredag aften og mod en af Tysklands bedste fanscener. Nu skulle Freiburg vise hvad de kunne.

Freiburg

Fed oldschol ende tribune, der for mig personligt mindede mig om den gamle Faxe Tribune. Intet øvre afsnit, kun en tribune i et enkelt plan. Stemningen var dog ikke i Faxe Tribune standarder kan man sige. Trods en hurtig scoring og en sejr på 3-1 blev det aldrig sådan rigtig vildt på endetribunen, ligesom resten af stadion også haltede gevaldigt efter. Der var intet samspil tribunerne imellem, og når der var, så kom det fra opfordring fra stadionspeakeren, eller når klubbens hymne blev spillet før og efter kampen. Her var kæmpe volumen på, men desværre faldt den igen hurtigt, så snart højtaleren slukkede. Med kun en enkelt capo på tribunen, placeret i midten, som ikke så ud til at gøre meget arbejde i at få resten af tribunen med, var det lidt en flad fornemmelse. Hvilket var ærgerligt, fordi der var virkelig grobund for en kæmpe fest, med fuldt stadion og sejr mod topholdet. Dog skal det lige siges, at det selvfølgelig er målt ud for tyske standarder. Det Freiburgs fans leverede, var uden problemer gået i top tre i vores egen Superliga.

Gladbach

En af de fedeste stadionoplevelser jeg har haft, har været på Gladbachs hjemmebane. Hold nu kæft de var fede. Så jeg havde virkelig høje forventninger til dem, og også spændt på om de kunne tage det med på udebane. Det startede godt – rigtig godt. Fed, fed stemning i afsnittet op til kampen. På et i øvrigt elendigt udebaneafsnit – delt op i tre. Et afsnit på øvre, lidt på langsiden også på selve endetribunen ude i siden var hvad de havde. Alligevel formåede de at skabe en virkelig fed atmosfære op til kampen.
Tifoen var en stor protest imod fredagskampe/hverdagskampe, som så massiv ud i det lille afsnit. Om det var træthed efter arbejde, det dårlige afsnit eller Freiburgs sejr der gjorde det, skal være usagt, men Gladbach var denne gang en stor skuffelse. Kun ganske få gange kunne man høre dem, og der blev ikke gjort meget fra de ledende tribune folks side i, at få resten af tribunen med. De var vel kun en 2-300 der sang, og det var sgu en yderst tam affære. Hvilket var mærkeligt, for op til kampen var hele tribunen med. Derfor yderst sløvt, at man falder så meget i niveau, fordi man indkasserer en hurtig scoring.

Afrunding

Freiburgs fans blev lige indtil slutfløjt og efter. Stort set ingen gik førtid, og efter kampen fik de en stor hyldest fra alle tribuner. Tribuner der stadig var fuldstændig fyldte trods dommerens slutfløjt længe inden. Efter kampen gik vi over i Freiburgs fanzone. En stor og simpel, men yderst effektiv, fanzone. En masse udskænkningssteder, siddepladser og godt humør. Mange fans valgte at flytte festen herhen, og det var en rigtig fed en af slagsen.

Freiburg er ikke i top ti i Tyskland. Overhoved. Hverken på eller udenfor banen. Så det er ikke et sted, jeg vil anbefale at tage hen, hvis du virkelig vil have den fede tyske stil. Som er gode fans suppleret med kæmpe stjerner på banen.

Billet til øvre langside: 35 euro, øl 0,5 liter: 4, pølser-frikkedeller mm.: 2.5-3.80.

Lørdag

15.30: FSV Mainz 05 – FC Bayern München

Mainz har hjemmebane på Opel Arena, som blev åbnet i 2011. 34.000 kan det rumme, og det ligger seriøst midt ude i ingenting. Omringet af kæmpe store marker, summer det gevaldigt lidt af fodbold op til kampen. Ingen nævne værdige opvarmningssteder, og ja, faktisk et tamt område. Fansene vælger derfor at varme op inde i den faktisk meget hyggelig Mainz bymidte, hvor der op til kampen var en demonstration fra Mainz fansene imod politibrutalitet. Jeg glædet mig virkelig til den her kamp. Ligesom med Freiburg var Mainz lidt en ukendt størrelse fanmæssigt for mig, så at se hvad de kunne var spændende. Også endda imod mægtige Bayern München. Hvor både klub og fans hører til i toppen af Europa. Og som fodboldfan, så er det bare fedt, at se kæmpe stjerner som Neuer, Lewandowski, Alaba, Thoms Müller osv. løbe rundt på en fodboldbane.

Mainz

Kæmpe stor etplans endetribune, som lige åbnede kampen med et kæmpe stort pyroshow. Så var vi i gang! De forsøgte, og havde en yderst aktiv midte både vokalt og visuelt. Men man skulle ikke langt ud mod siden, for at se at stemningen forsvandt. Folk levede sig mere og bedre med end tilfældet var i Freiburg, men op på den helt store klinge kom det kun lige efter 1-1-målet til Mainz. De tabte kampen 2-1, og udefra set virkede det som om, at endetribunen simpelthen var for stor til hvor mange der sang med. Jojo, den var fyldt (stadion var udsolgt), men der var simpelthen ikke nok stemningsskabende fans på den.

Bayern München

De overdøvede Mainz hele kampen. Stadionet var lavet sådan, at man kunne gå rundt oppe bagerst på tribunerne. Derfor så vi en halvleg tæt på Mainz, og en tæt på Bayern. Der var satme smæk på. En på alle måder sublim indsats af fansene, hvor flere capoer og trommer sørgede for at få hele afsnittet med. Med sang til de mange Bayerns fans udenfor selve udebaneafsnittet også, lavede de en perfekt atmosfære til kampen. De var fede!

Afrunding

Mainz er ikke et sted jeg kommer igen. De var okay, men ligesom med Freiburg hører hverken fans eller spillerne til top ti. Nok heller ikke top tyve for at være ærlige. Men, det siger altså mere om selve fankulturen i Tyskland end om Mainz, fordi de var på ingen måder dårlige. Et nyt og moderne stadion med en masse udskænkningssteder sørgede for, at der på trods af udsolgt stadion ingen kø var.

Billet til langside: 42 euro, øl 0,5 l 4,5, pølser 3.

18.30: TSG Hoffenheim – VfB Stuttgart

Hurtigt skulle bilen suse videre til Rhein-Neckar-Arena, som ligesom de to forrige kampe vi havde set også var udsolgt. 30.150. Hvis man kender bare lidt til fankultur, så ved man at Hoffenheim er i den absolutte bund her. En købeklub fra en ikkeeksisterende by der op gennem 00’erne spillede sig i den bedste række, og nu er tophold. Med kulminationen i år med Champions League. Jeg havde absolut ingen forventninger til deres fans. Til gengæld var der kæmpe store forventninger til Stuttgart. Anses af mange af de tyskere jeg kender, som nogle af de allerbedste, og ofte bedre ude end hjemme. Derfor havde vi til denne kamp billet til endetribunen ved siden af Stuttgart afsnittet, for at kunne observere dem bedre.

Hoffenheim

Lad os mere eller mindre springe let og elegant over dem. En stor endetribune, som var fuld, men ikke rigtig nogen speciel stemning. Der var en midtsektion som prøvede, men ud på tribunen kom det aldrig. Trods en 4-0-sejr var stadion nærmest tømt ved slutfløjt. Og det er virkelig ikke en overdrivelse.

Stuttgart

Nej, hvor er de fede! Starter kampen med at få et rødt kort, og bliver her efter ud klasket med 4-0. Alligevel fantastisk visuel og vokal opbakning fra et udsolgt udebaneafsnit, hvor flere tusinder også stod op udenfor selve afsnittet. Hertil kom også pyro shows ved indløb både til første og anden halvleg. Det var mit første møde med Stuttgart, men helt sikkert ikke de sidste. Respekt til de fans der, der på trods af udradering på banen, og den ene dårlige sæson efter den anden, leverede noget af det bedste jeg har set et tysk hold formå. Dem skal folk virkelig tage sig tid til at se, og mit næste besøg i Tyskland bliver helt sikkert et smut forbi Stuttgart også.

Afrunding

Jeg kommer ikke til Hoffenheim igen, men alligevel står det som en af mine fedeste oplevelser grundet den kulisse Stuttgart leverede. Kæmpe respekt. Men herefter et gudsforladt moderne stadion, med kedelige fans og lige op til en motorvej. Der er ingen by eller nogen som helst omkring. Billetpris 35 euro for endetribune, øl 0.5 l 3.5 og pølser 3-5.

Søndag

13.30: FC Nürnberg – Eintracht Frankfurt

Okay. Hvor vi tidligere havde set ekstrem fede fanscener i Gladbach, Stuttgart og Bayern møde knap så gode fanscener, så var det her hovedkampen. To kæmpe scener mod hinanden. Kampen blev spillet på det 50.000 tilskuere store Max Morlock opført i 1928. Kampen blev set på øvre langside i midten, så der var perfekt udsyn til begge fans.

Nürnberg

Den mest levende endetribune jeg har set i Tyskland. Den er ikke så stor, nok kun plads til en 5.000. Hvis du zoomede ind på et afsnit, kunne alt se ud som om det var midten og stemningens epicenter. Hele, som i hele, tribunen var med. Visuelt og vokalt. Klappende og hoppende. Det så simpelthen så ekstrem fedt ud, og på ingen måde mit sidste besøg på dette stadion. Læg dertil et sent scoret 1-0-mål ned mod egen tribune oveni oplevelsen. Nürnbergs fans er på alle måder et genbesøg hver, selvom jeg nok prøver at fange og se deres niveau på udebane næste gang. Resten af stadion var dog en skuffelse, hvor de modsat endetribunen var yderst uengageret. Ærgerligt, for vil de bare have fem procent af stemningstribunens niveau, av av av for en opbakning de kunne give så.

Frankfurt

Også her har vi at gøre med noget af det bedste i Tyskland. Jo længere kampen skred frem, jo mere faldt niveauet dog på denne dag. De kunne slet ikke følge med på Nürnbergs topniveau, og var også under det jeg så både Stuttgart og Bayern levere i deres udebanesektioner. Dog kunne et udlignende mål, ned mod egen ende i absolut sidste overtidsminut, skabe en energibombe af den anden verden. Helt perfekt afslutning på weekenden, med to mål ned mod egne fans.

Jeg kan på alle måder opfordre folk til at se fodbold i Tyskland. Det er god fodbold, fantastiske fans, nemt at komme til og absolut til at betale. Men husk nu, at køb til de neutrale afsnit. De billige stemningsskabende afsnit er til holdets fans, og ikke turister. Gør dig selv den tjeneste at giv lidt mere for en langside billet. Så kan du observere begge holds fans bedst.