Alle Hader Os | Fandemokrati – fordi vi har arbejdet for indflydelse
757
post-template-default,single,single-post,postid-757,single-format-standard,qode-social-login-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Fandemokrati – fordi vi har arbejdet for indflydelse

LOUNGEN: Søndag d. 17. marts skal Brøndbys fans til valgurnerne når der for første gang på dansk jord skal vælges en fanrepræsentant til en fodboldklubs A/S bestyrelse. Det sker til Fanafdelingen i Brøndbyernes Idrætsforening’s (Fanafdelingen red.), første generalforsamling, hvor der er valg til såvel bestyrelse som fanrepræsentant.

Hvis du endnu ikke har stiftet bekendtskab med Fanafdelingen og deres arbejde, kan det anbefales at læse en kort gennemgang af Fanafdelingen HER, eller lytte til BrøndbyLyds glimrende podcast om den nye gren i BIF lige HER, samt et interview med de to kandidater HER. Kort fortalt kan det dog siges at Fanafdelingen har til formål at sikre Brøndbys fans indflydelse i den professionelle afdeling gennem bestyrelsen, samt stå til rådighed for amatørafdelingen til at afholde arrangementer og styrke foreningen.

Fandemokrati er et nyt begreb på dansk men betyder, som ordet indikerer, at vi som fans har en demokratisk indflydelse på fodboldklubben Brøndby IF. Denne indflydelse har,

i en del år, været varetaget af Brøndby Supporters Trust, som gennem samling af fan-ejede aktier har formået at opstille og få valgt en kandidat til Brøndbyernes IF Fodbold A/S’ bestyrelse siden 2013. Ved den kommende generalforsamling i A/S er det dog forventet at denne plads vil blive vedtægtssikret. Dermed vil vi fans ikke længere være afhængige af at kunne fremvise en tilpas høj aktieandel for at sikre os indflydelse i Klubben og fandemokratiet træder ind i en ny fase i Brøndby. Den formaliserede plads stiller høje krav til os som fanscene. Et krav om at vi kan afvikle valg til demokratisk udbudte pladser i Fanafdelingens bestyrelse, såvel som at stille en repræsentant i bestyrelsen der forstår det vigtige i at arbejde for vores interesser på både lang og kort sigt.

– Det handler om muligheden for enhver Brøndby-fan har mulighed for at præge klubbens retning og i fællesskab arbejde for en række prioriteter der entydigt kommer fra fansene, siger Lasse Bauer, tidl. SLO i Brøndby og kandidat til formandsposten i Fanafdelingens bestyrelse og fortsætter:

– Faninvolvering har vist sig at være en kæmpe gevinst i Brøndby, og det er noget vi skal bevare. Her får alle Brøndbys fans mulighed for at rejser emner og problemer, som kan blive drøftet på allerhøjeste niveau. Samtidigt er en af Brøndby IF’s styrker de mange muligheder i fællesskabet, og det håber jeg fanafdelingen kan hjælpe med at aktivere, til gavn for klubben og hele Vestegnen.

Fanafdelingens arbejde
Fanafdelingen har grundlæggende to formål; den skal forsøge at aktivere Brøndbys fans som frivillige i amatørforeningen, afholdelse af arrangementer mm. og for det andet skal den sikre fans indflydelse i bestyrelsen i A/S, bl.a. gennem en fanrepræsentant.

-Det første stykke tid handler om at få vedtaget et arbejdsprogram for Fanafdelingen. Hvilke målsætninger og rolle skal foreningen have, siger Bauer, og understreger dermed den demokratiske grundpille Fanafdelingen bygger på. Det kommer i høj grad til at være de valgte

medlemmer af bestyrelsen der i samarbejde med Fanrepræsentanten skal definere Fanafdelingens arbejde og sikre at denne afspejler Brøndbys fanscene så nøjagtigt som muligt:

-Jeg håber på så bredt sammensat en bestyrelse som muligt, så vi kan fungere som primær sparringspartner inden for rammerne af A/S-bestyrelsens regler om tavshedspligt mv., siger Lasse Bauer.

Alle Hader Os mener

Brøndby har en unik mulighed for at tage endnu et epokegørende og historisk skridt i dansk fodbold. En vedtægtssikret fanrepræsentant i bestyrelsen er en essentiel forskel på os og FC Indsæt-landsdel i en tid hvor vi bliver skudt i skoene at vi har solgt vores sjæl og integritet for at vin

de fodboldkampe.

Det stiller store krav. Store krav til vores fanscene om at tage det her valg alvorligt, at alle fans uddanner sig selv og læser om kandidaterne og tager aktivt stilling til hvem de synes afspejler deres holdninger og ønsker for Brøndby IF. Det stiller store krav til Fanafdelingen, der skal varetage beslutninger på vegne af hele Brøndbys Fanscene og de mange forskellige holdninger der eksisterer heri. Men vigtigst af alt, så stille det krav af galaktiske dimensioner til Fanrepræsentanten, der skal balancere egne holdninger og det mandat personen bliver valgt ind på. Altså at kunne stå ved hvem man er og gik til valg på, uden nogensinde at gå på kompromis med det efterhånden fortærskede slogan ’Ingen Over Klubben’.

Vi vil ikke, her på AHO, anbefale en kandidat, eller komme medopfordringer til at stemme ud fra bestemte overbevisninger, det tror vi på at Brøndbys fans nok selv skal finde ud af. Vi vil dog gerne komme med nogle generelle betragtninger. Brøndby IF står overfor endnu en aktieemission, der enten kan yderligere konsolidere Jan Bech Andersens magt i Brøndby, eller potentielt introducere endnu en stærk pengepung i aktionærgruppen. Uanset scenariet er det yderst vigtigt at den nye fanrepræsentant ikke er bange for at stille sig kritisk overfor storaktionærer og kan arbejde målrettet og strategisk for at sikre at Brøndby IF aldrig går på køb med sine grundværdier. De seneste år har vist, at mens JBA uden tvivl har et stort hjerte for Brøndby IF, så har han brug for modspil fra Brøndbys fanscene. Vi håber også at en Fanrepræsentant fremover vil arbejde for mere åbenhed i bestyrelsen, således at vi som fans kan få mere indsigt i hvordan vores elskede fodboldklub drives.

Brøndbys fanscene er den største og stærkeste på tribunen i Danmark, nu skal vi vise at vi er klar til at tage det næste skridt for Brøndby.