Alle Hader Os | Brøndby har givet mere spilletid til talenter end fck i efteråret – men det halter stadig gevaldigt
732
post-template-default,single,single-post,postid-732,single-format-standard,qode-social-login-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Brøndby har givet mere spilletid til talenter end fck i efteråret – men det halter stadig gevaldigt

I BOKSEN: Kritikken mod Brøndby IF har været hård de senere måneder. Fra egen træner i Alexander Zorniger, fans og journalister har generelt sat spørgsmålstegn ved, hvor de nye egen udviklede Brøndby profiler bliver af. Siden salget af Andrew Hjulsager har Brøndby ikke kunne prale af at kunne sælge en egen udviklet spiller. Men, ser det egentlig så slemt ud i Brøndby i forhold til de andre klubber?

Det er jo som sådan ikke svært at have mange egen-udviklede spillere i sin trup. Det er bare at have en 35-40 mand i den, så skal man nok komme op på mange af disse spillere. Så undersøgelsen går ikke så meget ud på hvor mange klubberne har, men hvor mange af disse der egentlig taget får spilletid. Nærliggende er det selvfølgelig at starte med vores egen klub Brøndby IF, og for at gøre det lige for alle, så er kampe i Europa og Landspokalturneringen ikke medregnet. Kun Superliga-kampe.

Joel Kabongo er med elleve kampe klubens “topscorer”, men det er ikke en synderlig svær titel at få. Det er nemlig kun Nikolai Laursen der med syv kampe er den anden egen udviklet spiller, som har fået Superliga-kampe i denne sæson. Truppen, som i skrivende stund ellers kun rummer 24 spillere, har ellers fem egen udviklede spillere. Ud over de to førnævnte, så består den også af Morten Frendrup, Gregers Arndal-Lauritzen og Casper Hauervig. Arndal-Lauritzen og Frendrup har begge fået spilletid i Landspokalturneringen, men altså ikke i Superligaen, og som er det vi gennemgår her.

Nærliggende er det selvfølgelig hurtigt at smide blikket ind mod teliaparken, og se på deres statistik. For kaster man et blik over deres startopstilling, så er det jo mange danske klasse spillere de råder over. Bjelland, Ankersen, Robert Skov, Fischer, Nicolaj Thomsen og Rasmus Falk – blot for at nævne nogle. Debatten omkring Brøndby nåede sit højdepunkt, da der for første gang i Superligaens historie var et hold der stillede til start med elleve udlændinge. Ganske vidst kom tre danskere ind i løbet af kampen, men det ændrer ikke på dette faktum. Et faktum der personligt ramte mig meget, da det ikke er det Brøndby jeg ønsker. Debatten blev dog hurtigt mudret og uden egentlig substans, for hvad var det vi diskuterede? Var det egne talenter i startopstillingen, eller var det danskere? Samme dag stillede fck nemlig til start med fire danskere. Bjelland, Ankersen, Falk og Skov. Derfor gik de ligesom fint uden om debatten, om danskere, men også om egen udviklede spillere. Og er det egentlig fair? Lad os tage et kig.

For skruer man ind på deres Superliga kampe i efteråret 2018, så er deres topscorer Carlo Holse med ti kampe. Altså én enkelt færre end Kabongo. Læg dertil, at kun to af dem har været fra start. 215 minutter Superliga-minutter har han ialt fået. Tager man det op imod Kabongo har han startet inde otte gange – og spillet 802 minutter. I deres trup er der kun én anden ung af egen avl med spilletid. Det drejer sig om Jonas Wind. Wind har spillet seks kampe (fire fra start – 393 minutter i alt). Sammenlignet med Laursen fra Brøndby er det lidt mere da han har 286 minutter.Et hurtigt regnestykke giver derfor at Brøndby har givet 1.088 minutter, altså knap lidt over 18 timer, til sine talenter. Mens det i fck er blevet til 608 minutter til egne talenter. Lidt over 10 timer. Dog er der en mindre ubekendt her, da fck stadig rummer over William Kvist, der jo stadig er egen avl trods sin fremtrædende alder. Sølle 175 minutter har han fået, så selv hvis du plusser det med de to unge spillere, har Brøndby givet mere spilletid til talenter end fck.

Lad mig slå det fast med det samme. Jeg synes det er alt for lidt vores talenter bliver prøvet af, og det må og skal blive bedre i fremtiden. Alligevel kan jeg ikke lade være med at finde det yderst interessant, at vi faktisk giver mere spilletid til vores talenter end fck gør. De er, mig bekendt, nærmest været fuldstændig fritaget fra denne talent debat, og det er simpelthen ikke det korrekte billede.

Og hvad så med FC Midtjylland, og danske talenter her. Erik Sviatchenko er naturligvis topscorer her med fjorten kampe, efterfulgt af tretten kampe til Rasmus Nicolaisen. Så kommer Mads Døhr Thycosen med otte, Mikkel Duelund med fem og til sidst Alexander Munksgaard med fire. Altså kun spilletid til fem danskere af egen avl i hele efteråret, til Danmarks i medierne bedste talentudviklingsklub. 3.313 minutter – eller lige godt 55 timer. Ret skal være ret. Det er markant mere end Brøndby, men ikke noget der gør, at man er ved at falde ned af stolen i ren begejstring over de egne udviklede spillere. De vil så nok gå til modværge og nævne deres akademi, som har givet dem Onoachu og Awer Mabil eksempelvis. Men det ændrer bare ikke på, at det har været danskere og danske talenter pressen har diskuteret.

Lad os tage et kig på de andre klubber vi beskæftiger os med til dagligt. AGF er sportsligt endnu en gang, ikke det store problem i Superligaen, men alligevel en klub vi ofte måler os med. Men hvad bidrager de til med egne dansk producerede spillere? Jens Stage springer selvfølgelig i øjnene med sine 20 kampe, men efter ham, halter det også for AGF. Kasper Kristensen har fem og Magnus Kastrup tre. Tre spillere fordelt på 1.917 minutter, hvor Jens Stage står for de 1.616 af dem.

Årets Superliga kæledækker, og pt. Brøndbys største konkurrent til tredjepladsen i ligaen, Esbjerg, gør det imponerende godt. Jeppe Højbjerg, Mathias Kristensen og Jacob Sørensen har alle 20 kampe, mens Mark Bricnk (18) og Daniel Anyembe (12), følger efter. Derudover en håndfuld andre spillere, som dog alle har fået mellem en og to kampe.

Lidt overraskende er det faktisk ikke FC Nordsjælland der har givet mest spilletid til sine egne udviklede danskere. Selvom det er blevet til 166 timer til egne talenter, topper de ikke listen. Dog har de benyttet sig af flest egne udviklede, nemlig 14.

Førende blandt de store klubber i Danmark er AaB. 196 timer har egne udviklede danskere løbet rundt for AaB i denne sæson.

Så mange timer har de største danske klubber brugt på egne udviklede danskere på banen:

AaB: 196 timer
Nordsjælland: 166 timer
Esbjerg fB; 136 timer
SønderjyskE 80 timer
FC Midtjylland: 55 timer
AGF: 27 timer
Brøndby IF: 18 timer
fck: 13 timer

*Tallene er cirka tal, og er så vidt som muligt gået ud efter, at spilleren enten er under 21 år i sin nuværende klub, eller har været i klubben i tre år fra sin 18-21 års fødselsdag.

Det ser ikke godt ud for Brøndby. Lad os være ærlige – de tal der er simpelthen ikke gode nok. De flugter ikke med klubbens egen målsætning, og på den måde vi som fans ønsker Brøndby IF skal være. Derudover tyder intet på, at de talenter der pt. er i truppen snart kommer ind og spiller fast – snare tværtimod. Joel Kabongo er gledet længere ud af holdet, og Laursen er kun på leje. En leje aftale der med hans nuværende skadeshistorik måske slet ikke bør forlænges. Morten Frendrup er måske fremtiden, men ikke noget jeg tror vi ser fast på holdet foreløbig. Det er ikke godt nok, og der skal arbejdes hårdt i Brøndby for, at disse tal laves om. Det er for mig fuldstændig indiskutabelt.

Dog viser tallene også, at debatten er kørt ud af proportioner, når der gentagene gange, uge efter uge, skydes på at Brøndby svigter talentudviklingen i disse år. Samme mønster ses jo her tydeligt hos landets tre andre største klubber, og endda er fck nærmest gået fuldstændig fri fra debatten. Der skal ske en holdningsændring fra klubbernes side, hvis kulturen skal vendes.